9 tips voor koken met chronische pijn

9 tips voor koken met chronische pijn

De kokAls je altijd pijn hebt kan het zijn dat koken een hele uitdaging is. De een kan niet lang staan, de ander heeft minder kracht in de handen, en voor de derde kost het hele gebeuren gewoon te veel energie. Hieronder vind je een paar tips die het werk wat kunnen vergemakkelijken.


 1. Als allereerste moet je voor zorgen dat jij in jouw keuken gemakkelijk kunt werken. Misschien is het wel het goede IMG_1483moment om eens het een en ander te gaan reorganiseren:
 • Zorg dat de handvatten van je kastjes en laden voor jou gemakkelijk vast te pakken zijn.
 • Stapel de pannen niet allemaal op elkaar, maar zorg dat je elke pan gemakkelijk kunt pakken, zonder dat je de rest eerst moet optillen.
 • Laat de voorkant van je koelkast ietsje hoger zetten zodat de deur altijd vanzelf dichtvalt
 • Berg de spullen die je het vaakst nodig hebt in je kasten op ergens tussen je schouder en heuphoogte.
 • Berg de keukenspullen op dicht bij de plek waar je ze het vaakst nodig hebt
 • Berg je kruiden op in een lade van je aanrecht, dicht bij het fornuis
  rolmes
 1. Gebruik pannen met twee geïsoleerde handvatten. Een pan met maar een handvat is vaak te zwaar als hij vol zit. Bij goedkope pannen worden vaak de handvatten te heet om vast te pakken. Dat maakt het extra lastig wanneer je niet veel kunt tillen. Bovendien moet je dan elke keer eerst de pannenlappen pakken.Als je minder kracht hebt in 1 hand kun je voor een pantiller gaan (afb.)
 2. Schaf een keukenmachine aan
  Zeker wanneer je moeite hebt met handelingen als schillen, snijden en hakken is een keukenmachine een uitkomst.
 • Kies een keukenmachine die jij goed kunt hanteren, ook als je beperkte kracht hebtafbeelding 3
 • Controleer in de winkel of je de messen gemakkelijk kunt losmaken, evenals de kom en de deksel
 • Er bestaan ook kleinere keukenmachines. Misschien dat dat handiger voor je is
 1. Misschien is het voor jou een goed idee om een schommelmes (afb.) aan te schaffen. Dat is een mes dat speciaal ontworpen is om te snijden en te hakken met een schommelbeweging, zodat je minder kracht nodig hebt vanuit je pos of arm.
  Ook kun je keukengerei op een handbeugel (afb.) laten maken, zodat je bijna geen kracht hoeft te zetten.
 2. Gebruik een stoel als je eten klaarmaakt
  Als lang staan voor jou een probleem is, is het wellicht fijn om een stoel bij de hand te hebben. Snijden en schillenSUPPORT_4501_hoogresolutie kun je sowieso aan de keukentafel doen. Maar voor het aanrecht heb je wellicht een hogere stoel nodig. Als je een WMO indicatie hebt kun je hem aanvragen.
  Ik heb zelf ooit in een grijs verleden via mijn kapper een kappersstoel tegen inkoopsprijs kunnen kopen. Die is op wieltjes, heeft een rugleuning en in de hoogte verstelbaar. Hij staat inmiddels al 20 jaar in mijn keuken. Het is even een investering geweest en gebruik hem niet altijd, maar soms ben ik er toch weer heel blij mee. En hij is multifunctioneel. We nemen we hem namelijk ook wel eens achterin de auto mee naar feestjes, waarvan ik tevoren al weet dat er alleen statafels zullen zijn. Ideale oplossing voor mij.
  Misschien tweedehands te vinden via Marktplaats of je kapper (let op: het moet dus niet een kappersstoel zijn waar de klant inzit (te laag), maar eentje waar de kapper zelf op zit).
 3. Gebruik een snelkookpan of juist een slowcooker (Crockpot)
  Een snelkookpan kan heel handig zijn omdat je sneller en eenvoudiger een gezonde maaltijd kan klaarmaken.
  Een slwocooker (tip van Sonja van der Veen en Wendy Rijshouwer) kun je gebruiken om te stoven, sudderen en koken. Doe ‘s ochtends de spullen erin en 8-10 uur later is het zo gaar dat het bijna uit elkaar valt. Hoef je dus ook niet meer te snijden -;). Hij gebruikt weinig energie en je kunt het ook aan laten staan als je niet thuis bent.
 4. Zorg voor voedzame soepen
  Op ‘erge pijn’-dagen is het opentrekken van een blik soep vaak het enige wat ik nog kan opbrengen. Ik zorg dus dat ik altijd voedzame soep in huis heb. Het fijnste zou zijn als je op ‘goede’ dagen zelf soep kunt maken en die invriezen voor barre tijden. Maar een paar blikken maaltijdsoepen op de plank is ook nooit weg. Als je blikken moet openmaken en je verminderde kracht in je handen hebt, is een elektrische blikopener wel zo handig.
 5. Kook zo vaak mogelijk een dubbele portie. De helft vries je dan is, zodat je op slechte dagen alleen maar iets hoeft te20140126192659-a61887ff-xx ontdooien.
 6. Gebruik alleen voorraadpotten die je gemakkelijk kunt opbergen en ook openmaken. Het begint dus al in de winkel wanneer je ze koopt. Vraag of je ze even uit mag proberen, ook al zitten ze helemaal in plastic verpakt.

bloemetjes
bloemetjes__ienieminiVond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit zou willen delen op social media of via de mail. Hieronder vind je de mogelijkheden. Ook aanvullingen en andere reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.
bloemetjes__ieniemini
Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.
bloemetjes__ienieminiDe inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.
bloemetjes__ienieminiVeel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier
bloemetjes__ienieminiWil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, fysiotherapeute, schrijfster, chronisch pijnpatiënt en deskundige met betrekking tot de sociale gevolgen van chronische pijn, Boek-en-steun”.  Auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”
bloemetjes__ienieminiMeer blogs vind je hier

bloemetjes__ienieminiGa (net als meer dan 1000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.

Geen opmerkingen: