Recept voor het weekend.

Niet super gezond maar wel lekker voor een keer.

donuts
GEBAK/HAPJE - 45 MIN + 75 WACHTEN - 8 TOT 10 STUKS **
Recept voor luchtige Amerikaanse donuts met een laagje chocolade of suiker 
Ingredienten
7 gr instant gist
40 ml lauw water
150 ml lauwwarme melk
2 eetlepels suiker
350 gr bloem + om te bestuiven
2 eieren
60 gr boter, gesmolten
Zonnebloemolie om te frituren
 
Topping:
100 gr chocolade (of een zakje chocoglazuur)
Decoratie
Suiker
 
Materialen
Grote en kleine ronde uitsteker
Deegroller
 
Bereiding
Doe het water, melk, gist en suiker in een glas of kom en laat een paar minuutjes staan. Doe ondertussen de bloem, boter en eieren in een grote kom. Voeg het gist mengsel toe en meng door elkaar. Leg het deeg op een werkvlak bestoven met bloem en kneed het deeg nog een paar keer door. Doe het deeg in een kom ingesmeerd met een beetje olie en dek af met folie of een iets vochtige doek. Laat het deeg 45 min rijzen op een warme plek.
 
donuts 01
donuts 01
donuts 01
donuts 01
Haal het deeg uit de kom en leg op het werkvlak bestoven met bloem en kneed weer door. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het minder plakkerig te maken. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Steek er met een groot rondje (bv een glas) een cirkel uit en leg op een plaat met bakpapier (ook bestoven met bloem). Druk met een klein rondje in het midden een gat er uit.
 
donuts 01
donuts 01
donuts 01
donuts 01
Dek de plaat weer af en laat nog 30 minuten rijzen. Verhit de olie in een pan. Schuif de donuts voorzichtig op een spatel of schuimspaan en laat ze in de olie zakken en bak ze aan beide kanten goudbruin (in ca 3 minuten). Laat de donuts afkoelen. Smelt de chocolade en doe deze in een diep bord of bestrooi met suiker. Dip de donuts er aan 1 zijde in. Bestrooi de donuts met chocolade met wat decoratie en laat hard worden.

Geen opmerkingen: