Vrouwen uit de Bijbel: Tamar.

 Tamar,

Een mooi verhaal uit de Bijbel gaat over Tamar in Genesis 38.
Het verhaal van Tamar is een verhaal op zichzelf. Het past niet bij het verhaal van Jozef die verkocht werd aan de Egyptenaren. Het past ook niet in de verhalen die na Tamar komen.

Tamar moest op zeer jonge leeftijd trouwen met Er, de zoon van Juda. Dit om de lieve vrede te bewaren tussen haar familie en die van Juda.
Tamar wilde niet trouwen maar ze had geen keus.

Tamar haar naam betekend: Palm. Een palm is een slanke maar zeer sterke boom die veel kan hebben. Zo ook Tamar.

Sua en Juda hadden 3 zonen: Er, Onan en Sela.  Zoals gezegd Tamar moet trouwen met Er. Het huwelijk duurt niet lang omdat Er jong sterft. Tamar is dus op zeer jonge leeftijd weduwe. Toen der tijd was een huwelijk een bescherming voor de tijd en kinderen waren de bescherming voor de toekomst.
Er en Tamar hadden geen kinderen, en nu moest met Onan trouwen die eigenlijk zijn erfenis niet wilde delen met zijn kinderen later. Iedere keer als hij gemeenschap heeft met Tamar zorgt hij ervoor dat zijn zaad buiten haar lichaam komt, waardoor ze dus niet zwanger kan worden.

Ook Onan sterft op jonge leeftijd. Er staat nergens te lezen dat Tamar verdriet heeft om een van haar overleden mannen.

Juda wilt zijn laatste zoon niet aan Tamar geven omdat hij vreest voor het leven van zijn jongste zoon. Hij stuurt Tamar terug naar haar ouderlijk huis.

Weduwe en geen kinderen, haar toekomst zag er niet zo goed uit. Maar dan gebeurd het dat Sua de vrouw van Juda overlijd. Tamer ziet haar kans schoon wanneer ze opmerkt dat Juda behoeft heeft aan gemeenschap. Ze verkleed zich als hoer. Juda komt bij haar heeft gemeenschap met haar en ze wordt zwanger van haar schoonvader. Als betaling voor de sex vraagt Tamer zijn staf en zegel ring.

Deze komen goed van pas wanneer Juda haar probeert te beschuldigen van hoererij.  Tamar is niet langer de zielige kinderloze weduwe. Ze wordt te machtige vrouw die veel voor het zeggen krijgt.
Door haar daad heeft ze Israël gered.
Zij wordt de messiaanse oermoeder.

Tamar wordt van het zielige jong gedwongen uithuwbaar meisje, de vrouw die een heel volk red.

Onthoud: Wat er je ook tegen zit, het leven kan zich altijd keren, en Tamar is daar het perfecte voorbeeld van.

Romans die over Tamar gaan zijn:

Ontsluierd van Francine Rivers


Weet jij nog meer schrijvers of boeken over Tamar. Laat het weten in de reactie box .



Geen opmerkingen: