Havermout
appelcake (hieronder de link en ook een gekopieerde versie met mijn
opmerkingen J)
Wat heb je nodig?
keukenmachine, cakeblik
voor de vulling:
1 appel, in kleine stukjes
60 gram rozijnen, 30 minuten geweekt in warm water
kaneel
2 eetlepels cacao nibs (stukjes rauwe chocolade)voor het beslag:
2 bananen
120 gram ontpitte dadels
100 gram havermout
1 biologisch ei
50 gram amandelen
1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
roomboter, om het cake blik in te vetten
Hoe maak je
het?
Verwarmde oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in met
roomboter.
Meng de geweekte rozijnen met de stukjes appel en cacao nibs in een
schaal en strooi er lekker veel kaneel over. Meng alles goed door elkaar.
Doe de dadels samen met de amandelen, de bananen en de havermout in
de keukenmachine. Meng dit tot een egale massa. Voeg daarna het ei en het
zuiveringszout toe en draai de keukenmachine nog 30 seconden rond.
Schep het appel mengsel door het beslag heen. Zorg dat het mengsel
goed door het gehele beslag is verdeeld.
Schep het beslag in het blik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is
en strijk het nog even glad met de achterkant van een eetlepel. Nu kan
de cake de voorverwarmde oven in voor 30 minuten. Hier is de saté prikker
ook weer een handig hulpmiddel, als je de prikker schoon uit het beslag kan
halen dan is je cake goed. Laat de cake goed afkoelen, voordat je hem uit het
blik haalt.
Opmerkingen
Een niet te groot cakeblik gebruiken anders wordt hij wel erg laag.
Ik had 120 gram dadels en afgewogen, maar ik bleek mét pit te
hebben. Schat dat ik op zo’n 100 gram ben uitgekomen -> vond ‘m nog steeds
vrij zoet dus zou echt niet voor 120 gram gaan.
Overigens hoe rijper de bananen, hoe zoeter de cake J.
Wat ik lekker vond was dat niet de smaak van de banaan de boventoon
voerde, wat vaak wel zo is als je bakt met banaan.
Kortom….een heerlijk, voedzame, luchtige cake!
Las ook dat je gewone chocolade kunt gebruiken en dat hij met
gedroogde abrikozen i.p.v. dadels ook erg lekker is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten