Recept voor het Weekend.

Havermout appelcake (hieronder de link en ook een gekopieerde versie met mijn opmerkingen J)

Wat heb je nodig?
keukenmachine, cakeblik
voor de vulling:



1 appel, in kleine stukjes
60 gram rozijnen, 30 minuten geweekt in warm water
kaneel
2 eetlepels cacao nibs (stukjes rauwe chocolade)voor het beslag:
2 bananen
120 gram ontpitte dadels
100 gram havermout
1 biologisch ei
50 gram amandelen
1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
roomboter, om het cake blik in te vetten

Hoe maak je het?
Verwarmde oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in met roomboter.
Meng de geweekte rozijnen met de stukjes appel en cacao nibs in een schaal en strooi er lekker veel kaneel over. Meng alles goed door elkaar.
Doe de dadels samen met de amandelen, de bananen en de havermout in de keukenmachine. Meng dit tot een egale massa. Voeg daarna het ei en het zuiveringszout toe en draai de keukenmachine nog 30 seconden rond.
Schep het appel mengsel door het beslag heen. Zorg dat het mengsel goed door het gehele beslag is verdeeld.
Schep het beslag in het blik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is en strijk het nog even glad met de achterkant van een eetlepel.  Nu kan  de cake de voorverwarmde oven in voor 30 minuten. Hier is de saté prikker ook weer een handig hulpmiddel, als je de prikker schoon uit het beslag kan halen dan is je cake goed. Laat de cake goed afkoelen, voordat je hem uit het blik haalt.
Opmerkingen
Een niet te groot cakeblik gebruiken anders wordt hij wel erg laag.
Ik had 120 gram dadels en afgewogen, maar ik bleek mét pit te hebben. Schat dat ik op zo’n 100 gram ben uitgekomen -> vond ‘m nog steeds vrij zoet dus zou echt niet voor 120 gram gaan.
Overigens hoe rijper de bananen, hoe zoeter de cake J.
Wat ik lekker vond was dat niet de smaak van de banaan de boventoon voerde, wat vaak wel zo is als je bakt met banaan.
Kortom….een heerlijk, voedzame, luchtige cake!


Las ook dat je gewone chocolade kunt gebruiken en dat hij met gedroogde abrikozen i.p.v. dadels ook erg lekker is.

Geen opmerkingen: