Tijdens een kerkdienst laatst zag ik een klein kind dat een aantal rijen voor mij zat. Een baby eigenlijk nog, en terwijl hij over de schouder van zijn vader heen gluurde, werden zijn ogen groot van verwondering, toen hij naar alle gezichten in de kerk keek. Naar sommige mensen grijnsde hij, hij kwijlde, kauwde op zijn vingertjes, maar kreeg zijn duim nooit goed te pakken. De woorden van de predikant verwaaiden doordat mijn ogen steeds naar dat kleine mormel afdwaalden.
Afleiding is er in allerlei soorten en maten. Voor Martha was dat het huishouden, het schoonmaken en koken, en haar best doen om Jezus te bedienen, in plaats van naar Hem te luisteren en met Hem te praten. Maria liet zich niet op een zijspoor brengen. Zij ‘ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden’ (Luc. 10:39). Toen Martha begon te mopperen omdat Maria haar niet hielp, zei Jezus: ‘Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen’ (vers 42).
Jezus’ woorden herinneren ons eraan dat onze relatie met Hem belangrijker is dan alle (op zich goede) dingen die tijdelijk onze aandacht kunnen opeisen. Er wordt wel gezegd dat het goede soms de vijand is van het beste. Voor een volgeling van Jezus is het beste in dit leven om Hem te kennen en met Hem te leven.